ТЕРМАЛЬНІ ВОДИ ВЕЛЯТИНО

ВТЕРМАЛЬНІ ВОДИ ВЕЛЯТИНО

Невелика закарпатська село Велятино на Хустщині дуже мальовнича і славиться, як унікальне цілюще місце. Люди приїжджають сюди з усіх куточків країни, щоб вилікувати свої недуги. Багата мінералами карпатська вода давно відома в світі своїми унікальними властивостями. Термальні води Велятино прекрасно зцілюють, дарують здоров’я, довголіття і заряджають енергією.

Термальнм курортом Велятино стало щодо зовсім недавно – більше 25 років тому. В ті часи місцеві жителі за свої гроші вирішили побудувати на околиці села під горою Олексинець водолікарню. Сьогодні тут зі свердловини глибиною близько 100 метрів качають воду при температурі 40-60 ° С вище нуля. Вода нагрівається земної магмою і рухається через геологічні розломи. Перед самою подачею в ванну і басейн воду трішки охолоджують до комфортних для організму людини 36-38 градусів.

Що ж робить термальні води Велятино такими особливими?

Вся справа в високої мінералізації води і підвищеному вмісті двох елементів – брому і йоду. Відомо, що вони сприяють розслабленню тіла, оздоровлюють організм в цілому, покращують самопочуття, стан шкіри і знижують рівень стресу, втоми і тривоги. Сьогодні в Велятино пропонують персональні лікувальні ванни трьох видів: борні, термальні або ж бромно-хлоридно-натрієві, і всі вони – з підвищеним вмістом мінералів, макро- і мікроелементів. До послуг відвідувачів також загальні басейни з термальною водою, які дуже популярні, особливо серед туристів.

Термальні води Велятино працюють цілий рік. Плавання абсолютно комфортно і прекрасно розслабляє. Першу ванну приймають 10 хвилин, потім час поступово збільшують до 20 хвилин. У басейні дозволяють побути на 5-10 хвилин довше. Медики не рекомендують купатися більш ніж дві години і радять чергувати ванни і басейни. Курс лікування не обмежується одним купанням і становить від 10 до 15 процедур. Саме стільки потрібно, щоб відчути весь ефект від лікування.

«Спеціалізація» курорту – органи опорно-рухового апарату. Купання в термальних джерелах Велятино добре лікує хвороби кісток, болі в суглобах, варикозне розширення вен. Крім того, купання в велятинських термальних джерелах допомагає при недугах серцево-судинної, ендокринної, нервової систем, при хворобах органів дихання (виняток становить туберкульоз) і гінекологічних захворюваннях. А після плавання шкіра стає надзвичайно гладкою і шовковистою, омолоджується. Відвідувачі розповідають, що відчувають значне полегшення вже після першого купання, а після завершення лікувального курсу довгий час не відчувають дискомфорту.

Локація Велятино дуже зручна – зовсім поруч знаходиться село Нижнє Селище, де ви можете відвідати легендарну сироварню. Тут за швейцарськими технологіями виготовляють карпатські еко-сири. Неподалік також знаходиться ферма дивовижних благородних тварин – плямистих оленів. Крім того, саме тут, в Велятино, живуть справжні карпатські буйволи! Такого ви точно ніде не побачите!

 Термальні води Велятино

ода соляних озер Солотвино за своїми лікувальними властивостями аналогічна водам Мертвого моря. Перше озеро з’явилося кілька десятків років тому на місці шахти Кунікунда, яка відпрацювала свій ресус ще у минулому столітті. З часом площа водойм на місці просідання грунтів збільшувалась і нині сягає майже 10 га. Вода у цих озерах дуже солена (30-32 г/л) і корисна для лікування хвороб нервової системи, радикулітів, плевритів, артритів, захворювань шкіри. Місцеві грязі дають позитивний ефект при лікуванні серцево-судинної системи, залишкових явищах флебітів, тромбофлебітів, органів руху, нервової системи, урологічних захворювань, псоріазу тощо.

Крім знаменитих озер у Солотвино є ще і не менш знамениті соляні шахти. Туди з’їжджаються лікуватися від астми, туберкульозу й інших захворювань дихальних шляхів. На основі Української алергологічної клініки лікують бронхіти, астму, алергію за допомогою тепло- й електролікування, питної терапії, масажу. Крім цього в лікуванні застосовується спелеотерапія (використання мікроклімату соляної шахти на глибині 300 м). У соляновому повітрі в 10 разів нижча кількість мікроорганізмів, ніж у звичайному повітрі, стабільна температура 23 градуси і відносна вологість 20-60%. Лікування проводиться протягом 15-25 сеансів по 5-10 год., залежно від тяжкості захворювань. Медичні покази до спелеотерапії: бронхіальна астма легкого і середнього ступенів, хронічні обструктивні захворювання дихальних шляхів. Алергічні захворювання дихальних шляхів і ЛОР-органів, алергічні дерматити, екземи, псоріаз. 

You may also like

Leave a Reply